A mentés az Egyesült Államokban egy igen heterogén ágazat. Sok száz cég, önkéntes- és állami szolgáltató biztosítja az elsővonalbeli sürgősségi ellátást. A szakma viszont messze nem annyira elismert, mint annak lennie kéne. Az USA-ban a magyar modelltől eltérően két főből áll egy mentőegység és sokkal inkább a "fogd és vidd" felfogásban működnek. Interjú John Kalotai, magyar származású mentőtiszttel (paramedikus), akinek immár 40 éves szakmai tapasztalata van és nem mellékesen a Bridgeport Hospital Sürgősségi Orvostani Intézetének tagja. Szubjektív körkép Amerikából.

M.B: Mikor döntöttél úgy, hogy mentő szeretnél lenni és miért? Akkoriban, hogy festett ez a hivatás?

John Kalotai: Hogy döntöttem el, hogy mentő legyek? Nos, ez még a középiskolában kezdődött. Létezett egy ifjúsági csoport, olyasmi, mint az úttörők a kommunista országokban, csak ebben nem volt semmi politikai színezet. Úgy hívták őket, hogy Explorers, ami a cserkészek egy csoportja volt. Nálunk is működött ilyen egy helyi civil iroda támogatásával, amely csoport elsősegélyre és mentésre szakosodott. Érdekesnek hangzott, így, mint másodikas középiskolás, csatlakoztam. Ezután nagyjából egy időben volt az Emergency! premiere a tévében. Megfogott. Ekkor döntöttem el végleg, hogy mentő, majd mentőtiszt leszek, annak ellenére, hogy abban az államban, ahol éltem volt ugyan pár mentő technikus (EMT) képzés, de egy mentőtiszti (Paramedic) sem.

M.B: Az Egyesült Államokban jelenleg mennyi időbe telik, hogy valaki EMT lehessen? Mennyibe kerül mindez?

John Kalotai: Professzionáls vagy önkéntes EMT, egy és ugyan az. Van egy 145 órás tanfolyam, amit a kórházak, szakiskolák, középiskolák, főiskolák és közösségi önkéntes mentőszolgálatok kínálnak. Sok program megköveteli az újraélesztés ismeretét, de vannak, melyeknek része ennek oktatása. A tanfolyam ára igen változó, de úgy $675-$1200 közé tehető. Ez magában foglalja a tantermi oktatást (mind elméleti és gyakorlati), 8-16 órányi gyakorlatot egy sürgősségi osztályon és 8-16 óra vonuló időt egy mentőn. Miután végzett a programmal az illető egy amolyan államvizsgát kell tennie, hogy megkapja az engedélyét.

A paramedikus képzés 1200-1600 óra elméleti, helyszíni képzés és klinikai gyakorlat. A tanfolyamokat kórházak kínálják alap vagy főiskolai szintű programok keretein belül. A költségek olyan 8000$-15000$ között változnak.

M.B: Mondhatjuk, hogy ma ez egy biztos állás?

John Kalotai: Mindig találtam állást EMT vagy paramedikusként. A probléma sokkal inkább a dolgozók hosszú távú megtartása. Sokan pár év alatt kiégnek. Sok függ a munkakörülményeidtől. A fizetés változó, EMT-k $10-$20/óra míg a paramedikusok olyan $15-$36/óra bérért dolgoznak, de sok függ attól, hogy melyik államban és melyik cégnek dolgozol.

M.B: Hogyan működik a rendszer? Van egy rakás cég USA szerte, akik az elvégzett munka után megkapják a biztosítótól a pénzt vagy teljesen más a felállás?

John Kalotai: Hogy működik a rendszer? - Sokszor azon csodálkozom én magam, hogyan. Először is rengeteg féle rendszer van USA szerte, de nagyjából a következőket találhatjuk meg:

1.. Tűzoltóság által biztosított ellátás, amely vagy megyei vagy települési szintű
2.. Városi vagy megyei 3. ellátó
3.. Kórház által biztosított ellátás
4.. NGO, non profit szolgáltató (egy ilyennek dolgozom én is)
5. Kereskedelmi szolgáltató

Mindezek kombinációja is lehet, még egyszer: ez város, megye és államonként változik. Én egy non profit cégnek dolgozom, mely arra szerződött, hogy a vészhelyzeteket kezelje Stamford (Connecticut) városában és környékén. Szintén van egy szerződésünk, melyben azt vállaljuk, hogy Darienben egy paramedikussal ellátott mentőautót működtetünk, ami középiskolás korú gyerekek által üzemeltetett. Emlékszel, amit az Explorer-ről mondtam? Nos, ezek a srácok dolgoznak és üzemeltetik a mentőt, természetesen felnőtt felügyelettel.

A finanszírozás sok különböző forrásból származik, de legtöbb esetben a biztosítók térítik meg a mentés költségeit. Egyes szolgálatok, mint pl. az Acadian Ambulance Luisianában, előfizetéses rendszert használnak és ott vannak még az önkéntes mentőszolgálatok, melyek nem kérnek pénzt az ellátásokért.

M.B: Mit gondolsz az amerikai mentés, mentők helyzetértől régen és most? Jobbá vált, mióta ott dolgozol?

John Kalotai: A rendszer az USA-ban folyamatosan javul. Mikor én kezdtem még sok mindent csupán elbeszélések és találgatások támasztottak alá. Manapság egyre inkább a bizonyítékon alapú gyógyítás és ellátás vált az alapvető normának. Az eszközök is egyre jobbak és jobbak, amit szintén a gondos tervezésnek köszönhetünk. Sok forrás áll rendelkezésünkre, hogy akár vállalton belül, vagy kívül oktatásokra, továbbképzésekre járhassunk és sokan maximálisan ki is használják ezeket. Én személy szerint szövetségi képzéseken vettem részt, mint pl. terror-cselekmények, HAZ-MAT, nukleáris/sugárzási és tömegszerencsétlenségek kezelése, ellátása.

Mikor elkezdtem az EMT képzésem, az óráim többségét orvosok és ápolók tartották. Az emeltszintű újraélesztés és a gyerekmentés nagy többségét paramedikusok oktatják. Ma már mi oktatjuk ezekre az orvosokat és ápolókat.

Miközben még mindig a "vörös hajú, fattyú, brigantikjai" vagyunk a sürgősségi ellátásnak, a közösségek kezdik felismerni az értékes szolgáltatást, amit nyújtunk. A rendőrök és a tűzoltók sokkal jobban építik a maguk presztízsét.  

  

süti beállítások módosítása